top of page

Sjako de Meesterboef (2023)

Sjako de meesterdief is een muzikale ‘kruip-door-sluip-door' voorstelling van De Toneelmakerij en Theater De Krakeling. De voorstelling wordt opgevoerd in het klaslokaal voor kinderen van Amsterdamse basisscholen en in het theater. Een stukje Amsterdamse geschiedenis met het tot de verbeelding sprekende verhaal over Jacob Muller - alias Sjako - die echt heeft bestaan. Van de tekst van de voorstelling is een boek gemaakt.

Sjako leefde in de achttiende eeuw in Amsterdam en was een bekende dief, na zijn dood kreeg hij een Robin Hood-achtige status. Hij stal alleen van de rijken en deelde de buit gul met zijn makkers. Hij was een meestervermommer en een meesterontsnapper en leidde zijn zwarte bende in een wit roverspak en hield bij zijn arrestatie zijn kaken stevig op elkaar.

Een gevelsteen op de Elandsgracht 73 herinnert aan zijn fort, dat daar ooit stond. Het Amsterdam Museum stelt zijn inbrekersspullen ten toon.

Van het verhaal van de voorstelling is een spannend voorleesboek gemaakt: Sjako de Meesterboef. De tekst is geschreven door Lot Houtepen, de illustraties zijn van Richard Kofi en Tiara Alifa Putri Pratomoaji. Het boek is voor €13,50 (incl verzendkosten) te bestellen bij Theater De Krakeling.


Bestel het boek Sjako de Meesterboef

Credits voorstelling

Regie, tekst boek en voorstelling: Lot Houtepen

illustraties boek: Richard Kofi, Tiara Alifa Putri Pratomoaji

muziek: Lot Houtepen en Daan van West

dramaturgie: Nina van Tongeren

coaching: Timothy de Gilde

kostuums: Sabine Staartjes

spel: Mira van der Lubbe en Tommie Kinnegingコメント


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page