top of page

THIRD. (2023)

In this video, artists Richard Kofi and Christian Guerematchi try to connect with their ancestors in the Dutch ridge of hills called Veluwe. There are so many knowledge gaps, in scholarship, museums, online resources and in what they know about their own histories. They solve this ‘not-knowing’ by creating their own mythology, one that is born of powerlessness but builds on strength and resilience. Their movements and symbols influence space and time, which are shown as abstract edits by Illest Preacha and Marcellino van Callias. Richard Kofi and Christian Guerematchi; 2023


De film is gemaakt in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden voor de expositie Kemet.


Van vroege jazz tot hiphop van nu, van Miles Davis en Sun Ra tot Beyoncé en Rihanna – in veel muziek zie én hoor je terug dat de makers geïnspireerd zijn door het oude Egypte en Nubië. In de tentoonstelling Kemet. Egypte in hiphop, jazz, soul & funk staan de verbeeldingen van Egypte in de muziek van artiesten met Afrikaanse roots centraal. Het is een reis door de muziekgeschiedenis, op zoek naar de aantrekkingskracht van het oude Egypte. Wat betekent het oude Egypte voor deze muzikanten? In de tentoonstelling met een evenementenprogramma vol muziek én oud-Egyptische cultuur duik je in de wereld van artiesten en geschiedenis.


Illest Preacha, Marcellino van Callias
third

Van Sun Ra tot Rihanna

Zowel Beyoncé als Rihanna lieten zich afbeelden als de Egyptische koningin Nefertiti, rapper Nas stond als farao Toetanchamon op de cover van zijn legendarische album I am… In de jaren 90 van de vorige eeuw speelde acteur Eddie Murphy de farao Ramses in de videoclip bij Remember the Time, en op bijna alle platenhoezen van de band Earth, Wind & Fire uit die tijd is iets oud-Egyptisch te zien. Artiesten als Lauryn Hill en KRS-One rappen over de Egyptische oudheid. Deze oud-Egyptische thema’s gaan terug tot de jaren 50, toen de jazzmuzikant Sun Ra en zijn Arkestra een combinatie maakten van jazz, Egyptische thema’s en the space age tot een muziekstijl die vandaag de dag nog veel invloed heeft.


Kemet

Het oude Egypte en Nubië zijn de afgelopen zeventig jaar een onomstotelijke inspiratiebron geweest voor muzikanten uit de Afrikaanse diaspora. De artiesten omarmen en claimen deze oude Afrikaanse culturen om uitdrukking te geven aan verzet, empowerment en spirituele heling. Vaak grijpen ze terug op de naam die de Egyptenaren zelf aan hun land gaven: Kemet, ‘het zwarte’, een verwijzing naar de vruchtbare grond langs de Nijl.


Verleden en toekomst

De verbeeldingen van Kemet maken de cultuur van de oude Egyptenaren niet alleen iets van het verleden, maar juist ook van het nu en de toekomst. In de muziekgeschiedenis zien we dat terug bij vele jazz-, funk-, soul-, pop-, reggae- en rapartiesten, waaronder Miles Davis, Nina Simone, Prince, Fela Kuti, Erykah Badu en Nas. Ook in Nederland – bijvoorbeeld in de muziek van hiphop-formatie Zwart Licht en van Ray Fuego.


Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page