top of page

Museumtalent 2019 en Mounir..

Boukje Schaap van harte gefeliciteerd met het winnen van de Museumtalent prijs 2019. En Anouk, super leuk om samen met jou genomineerd te zijn voor deze prijs. Het was erg leuk om dit proces met jullie mee te maken. Donderdag moesten we onszelf met een presentatie aan het publiek voorstellen. Toen begon het lange wachten op de uitslag.

In mijn presentatie vertelde ik onder andere over mijn tentoonstelling Helende Kracht in Museum Volkenkunde. De tentoonstelling gaat over spirituele genezingstradities wereldwijd. Je maakt kennis met verschillende ritueel specialisten die werkzaam zijn in Nederland, maar in verbinding staan met unieke internationale kennissystemen en geloofsgemeenschappen. Wat me supertrots maakt is dat wij als team in iedere fase van het project nauw samenwerkten met communities om hun objecten en wereldvisies correct te presenteren.

De eerste dag was intens en leuk. Op de tweede dag waren de workshops van Guinevere Ras en Deborah Cameron top, maar de dag eindigde met een tegenvaller. Op het hoofdpodium gaf theatermaker en journalist Mounir Samuel een speech, waarin hij uithaalde naar onze tentoonstelling (die volgens hem in het Tropenmuseum staat, niet waar). Helende Kracht zou totaal niet inclusief zijn en alleen maar gaan over Voodoo en moderne hekserij (niet waar), terwijl er in de samenleving zoveel meer leeft dan dit alleen. We zouden dat niet hebben opgepikt omdat musea niet met gemeenschappen samenwerken (niet waar).

Bovendien moeten musea ophouden samen te werken met mensen van kleur die zich in witte elitaire kringen begeven en op dezelfde sportclubs zitten en dezelfde Netflix series kijken als de witte status quo. Strikt genomen hoeven deze opmerkingen niet over Guinevere en mij te gaan, maar het voelde – na jarenlang knokken in het Afrika Museum en NMVW – toch als een klap in het gezicht. Die zogenaamd elitaire mensen van kleur werken er hard aan om de weg vrij te maken voor getalenteerde makers, denkers en werknemers zoals jij (en ik).

Mounir, fijn dat je zo sportief was om na het congres een gesprek met Guinevere en mij niet uit de weg te gaan. Zoals aangekondigd zou ik er nog wat over schrijven. Je hebt toegegeven Helende Kracht niet gezien te hebben. Zonder onderzoek een project gebruiken om je punt te maken is onacceptabel. Pas er in het vervolg op. Zorg dat je jezelf niet vervreemdt van potentiele partners in crime.

Nu over tot de orde van de dag en laten we doorgaan om de culturele sector mooier, inclusiever en Zwarte-Piet-loos maken.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page