top of page

About Me.

De Arnhemse kunstenaar en curator Richard Kofi (1988) onderzoekt on-afgeronde geschiedenissen en geeft deze speculatieve toekomsten. Bij zijn aanpak zijn heden, verleden en toekomst aan elkaar verbonden. Kofi maakt voornamelijk tekeningen, hij is Stadstekenaar van Amsterdam, maar stelt ook interdisciplinaire kunstprojecten samen, waarin hij speciale aandacht besteedt aan samenwerkingen met gemeenschappen.

 

In 2021 is hij onderdeel van het kunstproject Imprenta, geïnitieerd door danseres en choreograaf Junadry Leocaria. Samen met muzikant Ernest Cissé maakten zij een korte film, waarvoor Kofi twaalf werken maakten, de resultaten van een gezamenlijk artistiek onderzoek naar de afkomst van de voorouders van de Curacaose Leocaria. De symboliek van de kennissystemen en spirituele tradities van haar voorouders combineerde hij tot een vernieuwende beeldtaal.

 

Deze artistieke verkenning is onderdeel van een groter onderzoek van Kofi, waarin zich verdiept in het (afro)futuristische concept Astro-Blackness. Hierbij gaat Zwart bewustzijn niet alleen uit van de relatie van het individu tot witheid en het Eurocentrisme, maar wordt ook gezocht naar een Zwarte positie in relatie tot de natuur, de kosmos, mythologie, technologie en de wetenschap.


In 2020 startte Kofi het interdisciplinaire kunstproject C’est l’epoch, wat  bestaat uit tekeningen, fotografie, performance en een film waarin hij samen met een collectief aan kunstenaars barbershops verandert in ontmoetingsplaatsen voor politiek en activisme. Dit exposeerde hij onder andere bij het Chale Wote festival in Ghana. De film was te zien bij the Charlotte Black Film Festival in North Carolina, USA.


In samenwerking met publicist Simone Zeefuik en het Arnhemse productiehuis La Fam maakt hij de podcast Project Wiaspora, waarin hij de maatschappelijk impact van Zwarte kunstenaars op lokaal niveau bespreekt. Op sociale media is Kofi zichtbaar en uitgesproken over de thema’s uit zijn werk en deelt hij zijn tekeningen en schilderijen, kennis en ervaringen veelvuldig met zijn volgers.


In 2019 is hij genomineerd voor de Museumtalentprijs en de &Award, voor veranderaars op het gebied van inclusie en diversiteit. In 2021 won hij de Thami Myele Residency Award, een Amsterdamse prijs voor kunstenaars van het Afrikaans continent en de diaspora.

bottom of page