top of page

Track: Riot (2023)

Track: R.I.O.T. onderzoekt de mechanismen van een opstand. Hoe individuen vastlopen in het systeem. Hoe de stem van de eenling aan kracht wint dankzij een groep. Hoe sisterhood en broederschap kunnen ontstaan in tijden van toenemende polarisatie. Maar bovenal: de transformatieve kracht van hoop, die vleugels geeft en richting geeft aan de toekomst.


Deze track is een team effort: alle betrokken makers geven hun interpretatie op de thematiek. De track start al vanuit jouw huis: Merel Smitt, maker bij Productiehuis Theater Rotterdam, heeft twee geheime missies bedacht die jij gaat uitvoeren op weg naar TR Schouwburg. Op het Schouwburgplein vormen we vervolgens een sociale sculptuur van Tools for Action/ Bambi van Balen (Productiehuis Theater Rotterdam). Vervolgens leidt de route door de Schouwburg langs de dansfilm R.I.O.T. van regisseur Hesdy Lonwijk en de voorstelling I read a book called: Against the loveless world van Khadija El Kharraz Alami (Productiehuis Theater Rotterdam). Wij eindigen de Track met R.I.O.T. van Alida Dors.


Contextprogramma R.I.O.T.: Concerning Violence

Track: R.I.O.T. onderzoekt de mechanismen van een opstand. Daar zitten veel verschillende kanten aan. Voor het context programma zijn dramaturgen Joëlle Raus Prudence en Mathieu Charles de samenwerking aangegaan met beeldend kunstenaar en curator Raul Balai. Ze brengen het werk samen van zes kunstenaars, naast Balai zijn dat AiRich, Brian Elstak, Marian Genet, Pris Roos en Richard Kofi. Kunstenaars die niet alleen multidisciplinair werken, maar die via hun werk unieke perspectieven op de wereld laten zien en kritische vragen stellen. Kunst als vorm van reflectie op verzet en opstand, waardoor we ons een andere wereld kunnen verbeelden. Om de verschillende reacties tegen gewelddadigheid, (gewelddadige) onderdrukking en systemen van uitsluiting, vervolging en/of onderdrukking te illustreren, heeft Mathieu Charles daarbij een literatuurtafel samengesteld. Geschiedenis en heden wordt bij elkaar gebracht aan de hand van voorbeelden; dichtbij huis en ver weg. Dompel je hierin onder en raak geïnspireerd tot het plegen van verzet, het organiseren van protest of een opstand aan de hand van door hem geselecteerde boeken.


“Violence aimed at the recovery of human dignity and at equality cannot be judged by the same yardstick as violence aimed at maintenance of discrimination and oppression.” – Walter Rodney


Op 2 september is er een talk o.l.v. Richard Kofi over de film Drapetomania met Lynnée Denise. Ze is een DJ, artiest, onderzoeker en schrijver wiens werk reflecteert op ondergrondse culturele bewegingen, de jaren tachtig, migratiestudies, ontsnappingstheorieën en elektronische muziek van de Afrikaanse diaspora.


Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page