top of page

Hoeveel heeft Nederland aan slavernij verdiend?

Hoeveel heeft Nederland verdiend aan de trans-atlantische slavernij? Over een paar maanden loopt een vijfjarig onderzoek ten einde dat daar antwoord op moet geven, en de schatting is dat het voor de economie net zo belangrijk was als de Rotterdamse haven nu.

Vanuit dat resultaat ben ik voor VPRO en NTR's Radiodoc op NPO Radio 1met de onderzoekers naar Amsterdam en Middelburg (met Vlissingen Nederlands 'slavenhandelhoofdstad') getrokken, om te kijken hoe die slavernij verweven was met het dagelijks leven.

Het contrast tussen de gruwelijkheden en de systematiek en alledaagsheid van het systeem heeft me echt versteld doen staan. Ben zeer blij dat ik dit onderwerp een beetje meer aandacht mocht geven, en met de glansrol voor Richard Kofi, die aan het einde van aflevering 2 uitlegt waarom het uiteindelijk de verhalen van tot slaaf gemaakten zijn die er toe doen, meer dan de cijfers.

Terugluisteren kan hier:

Aflevering 1: Middelburg

Aflevering 2: Amsterdam

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page