top of page

Museum of Black Futures pt. 1 (2022/2023)

Eindelijk is het zover. Na jarenlange juridische procedures, politieke onderhandelingen en fel protest van actiegroepen is er eindelijk een akkoord bereikt over herstelbetalingen ter compensatie van koloniale uitbuiting, mensenhandel en slavernij. Een groep Afro-Europeanen besluit hun deel van de betalingen te investeren in een uniek museaal project: The Museum of Black Futures.


In een gevarieerd programma van performances, voordrachten en gesprekken tonen we een veelheid aan Zwarte perspectieven. Iedere presentatie prikkelt de verbeelding en bevraagt wat de term ‘museum’ eigenlijk betekent in 2022. En wat betekent het om Zwartheid te centreren in een Europees instituut?


Iedere spreker en performer vertegenwoordigt een verhaal of vraagstuk dat ruimte krijgt in het nieuwe museum. Hoe zorgen we ervoor dat de focus verdeeld wordt onder de verschillende Afro-diasporische gemeenschappen? En hoeveel vertellen we over de geschiedenis in een museum dat gaat over de toekomst?THE MANSION is het nieuwe hiphop platform van Nijmegen. De missie van Mansion is om de kunstvorm hiphop als volwaardig te programmeren binnen het culturele aanbod van de stad en talent de juiste mogelijkheden te bieden om hun talent te ontwikkelen.


Dit doen wij door een breed aanbod van lessen, workshops, trajecten en evenementen. Samen met Waalhalla Skatecentrum, MBS School of Art, Kamp Ras & podcast Story Untold bieden we een veelzijdig hiphop programma voor jeugd en alle Nijmegenaren.


Project Wiaspora ontwikkelt programma’s en projecten waarin de creativiteit en verbeeldingskracht van diasporagemeenschappen de toekomst van Nederland vormgeven. Onze behoeftes, tradities, en manieren van samenzijn smelten we samen en creëren een betere toekomst.


We counteren oude systemen met concepten die voortkomen uit afro futurisme, hiphop en de Zwarte, inheemse geschiedenissen die wij tegenkomen in Europa.

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page