top of page

Deze Arnhemse kunstenaar geeft roofkunst ‘terug’ aan Arnhemmers (2019)

Vanaf februari selecteert Museum Arnhem maandelijks een Arnhemse kunstenaar die vertelt over zijn of haar verbinding met de stad en het museum. Ook is het werk van deze kunstenaar te zien in het Erfgoedcentrum in Rozet. Deze week kan je het werk van Richard Kofi bewonderen.

Auteur: Guinevere Ras, freelance curator en schrijver

Je kunt de Arnhemse kunstenaar Richard Kofi altijd wakker maken voor gekkigheid. Toen hij de mogelijkheid kreeg om een vitrine in te richten voor Museum Arnhem, twijfelde hij dan ook geen moment. Dit moest een ruimte worden waar verschillende kunstvormen bij elkaar komen. Hij wil het podium delen en maakt een mini tentoonstelling in één vitrine, waarin hij zijn werk combineert met dat van jonge makers uit zijn omgeving.

Roofkunst

Richard maakt niet alleen tekeningen en schilderijen, hij stelt ook tentoonstellingen samen voor musea. Hier komt hij regelmatig in aanraking met roofkunst uit de koloniale geschiedenis. Deze inspireren hem in zijn kunstenaarschap. “Ik maak tekeningen van de roofkunst die ik tegenkom bij mijn onderzoeken. In de foto’s die ik in de vitrine presenteer lever ik een gestolen Afrikaans object in bij Eagle Hair Design, de kapperszaak aan de Hommelstraat.” De kapperszaak is voor hem een logische locatie voor deze manifestatie, omdat het een belangrijke ontmoetingsplaats is in de stad voor mensen met allerlei achtergronden.

De Kapper

“Het draait bij plekken als Eagle Hair Design om rust, verzorging en gezelligheid. Bovendien wordt het hebben van een migratieachtergrond beleefd als een bron van inspiratie voor zelfontplooiing en maatschappelijke ontwikkeling.” Samen met kunstenaar Fana Richters en fotograaf Elisabetta Agyeiwaa laat hij zien wat er gebeurt als het verborgen Afrikaanse erfgoed uit de museumdepots een onderdeel wordt van het gezamenlijke verhaal. De spoken word die je hoort is van de Britse dichter en activist Rohan Ayinde. Hij vertelt over het belang van gedeelde herinneringen aan voetbalwedstrijden, kattenkwaad en kapperszaken.

Concept: Richard Kofi Fotografie en ontwerp: Elisabetta Agyeiwaa en Fana Richters (Planet Airich), Modellen: Ernest Cissé, Pelumi Adejumo, Veronique Efomi, Jivika Biervliet, Dyonna Benett, Naomie Blikslager, Beylula Yosef, Sharon Joy en de crew van Eagle Hair Design. Kostuum: Mirte Engelhard Gedicht: Rohan Ayinde

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page