top of page

PROJECT WIASPORA

Wij zijn Simone Zeefuik en Richard Kofi en heten je welkom bij Project Wiaspora: de podcast voor revolutionaire futuristen en decolonized minds. De opnames vinden plaats op bijzondere locaties, waar we de lokale maatschappelijke impact van kunst, cultuur en activisme bespreken. Hiervoor nodigen we rebelse kunstenaars, muzikanten, schrijvers en andere creatievelingen uit die zich vrij vechten van de verwachtingen van de mainstream.

#1 - CREOLIZING THE CANON

Al decennialang eisen Afro-Nederlanders en andere Nederlanders van Kleur representatie en zeggenschap in culturele organisaties en kennisinstituten. Eindelijk zijn we op een moment aanbeland waarin we vaker worden uitgenodigd om deel te nemen aan de vorming van het Nederlandse heden, verleden en de toekomst. Het is belangrijk dat dit gebeurt, maar ruimte innemen en aanwezig zijn krijgt binnen een witte context voor ons vaak een politieke lading. Hierover gaan we in gesprek met auteur en organisator Munganyende Helene Christelle en choreograaf en activist Naomie Pieter. Er is ook poëzie van Pelumi Adejumo en muziek van Rose Sarpong en Ernest Cissé.

#2 - BLACK HISTORIES / BLACK FUTURES

Afrofuturisme en African Futurism zijn literaire genres die bestaan uit een mix van fantasy, technologie, sci-fi en filosofie, waarbij Zwarte perspectieven centraal staan. Met artistiek-onderzoeker Ola Hassanain en conservator van het Rijksmuseum Stephanie Archangel proberen we de complexe actualiteit om te denken en ons alternatieve scenario’s voor te stellen. Join ons gesprek over futuristisch historisch onderzoek, de Revolutie in Sudan, wraak en een postzegelverzameling. Alle muziek in de aflevering is gezongen en geproduceerd door de fantastische Josephine Zwaan en met haar woorden geeft dichteres Veronique Efomi ons een draai om de oren.

#3 - TIME TRAVEL & THE PARLIAMENT

Begin dit jaar reisde ik naar Tamale, een stad in het noorden van Ghana. Samen met theatermaker, activist en afrofuturist Kristen Adele bezocht ik beeldend kunstenaar Ibrahim Mahama. Ibrahim maakt grote installaties waarin hij de complexiteit van geschiedenissen blootlegt en alternatieve toekomsten verbeeldt. Dit sluit perfect aan bij het werk van Kristen, waarin eerherstel, spiritualiteit en tijdreizen een belangrijke rol spelen. Hoe activeren zij het verleden? En komt er een culturele revolutie aan? Luister mee met onze bijzondere ontmoeting! En er is natuurlijk ook muziek, dit keer van de fantastische Josephine Zwaan!

#4 - OUT OF CONCRETE WE EMERGE

Via Zoom gaan we in gesprek met Gyonne Goedhoop van Tent Rotterdam en Malique Mohamud van Concrete Blossom. Door de coronacrisis is onze ‘normale’ manier van doen een halt toegeroepen, waardoor ons leven mogelijk nooit meer hetzelfde zal zijn. Gelukkig maar!, stelt de optimistische activist Malique Mohamud. Een gesprek over de culturele dynamiek van nachtwinkels en shisha lounges, Social Justice 2.0, nieuwe vormen van intimiteit en het design van de publieke ruimte. De muziek in deze aflevering is van niemand minder dan Otion, die met zijn werk de helende werking van zang onderzoekt.

#5 - TAKING YOUR TIME

Het virus zet niet alleen een crisis in gang, maar het heeft mogelijk ook impact op onze omgang met kunst, gezondheidszorg, kapitalisme en ruimtelijke ordening. Verandert onze manier van werken? Beïnvloedt deze 'tussentijd' ook onze omgang met tijd en het tempo waarin we ons leven en onze carrieres uitstippelen? Biedt het ook kansen voor nieuwe samenwerking en narratieven binnen onze communities? We gaan in gesprek met documentairemaker en TV journalist Bibi Fadlalla. De muziek in deze aflevering is gemaakt door de fantastische Joya Mooi, featuring Filosofische Stilte! En we openen met een gedicht van co-host Gyonne. 

#6 - HOPE AND REALITY: ANTI-ABELISM

Samen met activist en publicist Jeanette Chedda en Gyonne Goedhoop van expositieruimte Tent bespreken we of dit corona-tijdperk ook hoop biedt voor een betere toekomst. Kan deze gedeelde ervaring van gebrek aan bewegingsvrijheid ons inspireren om anders na te denken over toegankelijkheid en inclusiviteit in het gewone leven? Samen met blogger en anti-ableism activiste Jeanette Chedda speculeren we over nieuwe vormen van vrijheid, onafhankelijkheid en productiviteit. Tevens sporen haar inzichten ons aan om ook op onszelf te reflecteren. De muziek in deze aflevering is van niemand minder dan Joya Mooi!!

#7 - THE DIASPORIC GAZE

Deze aflevering is een beetje anders dan de anderen. In het Van Abbemuseum ontvingen we de super creatieve Gyonne Goedhoop en performer  en kunstenaar Guillermo Blinker a.k.a. Otion. Met hen speculeren we over wat er zou gebeuren als culturele instellingen zich niet focussen op bezoekersaantallen en prestige, maar juist op het welzijn van hun bezoekers. Maar we kijken ook naar hoe self-care en healing onderdeel uit maakt van hun werk. Wat betekenen zorg en schade eigenlijk voor ons? Dichter, kunstenaar en curator Rohan Ayinde zet met zijn prachtige gedicht 'Proximity to Death' de toon voor het gesprek. 

#8 - REFUSAL, REVENGE AND REPARATIONS pt. 1

In Rotterdam strijden Afro-Nederlandse en Caribisch-Nederlandse gemeenschappen al jarenlang om respect en erkenning. Worstelingen met lokale beleid en politiek bepalen voor een belangrijk deel de dynamiek en het karakter van de stad. Hoe ziet Rotterdam eruit als we het welzijn van de Caribisch-Nederlandse gemeenschappen centreren? En hoe kunnen wij vanuit onze diaspora communities in Nederland op effectieve manieren in dialoog met onze mensen in Aruba, Bonaire, st. Eustatius, Saba, Curaçao en st. Maarten? We gaan hierover in gesprek met psychiater Glenn Helberg,  danseres, choreograaf Junadry Leocaria en vriendin van de podcast Gyonne Goedhoop. 

Dit gesprek vindt plaats in expositieruimte Tent in Rotterdam naar aanleiding van de expositie The Visual Life of Social Affliction. ‘The Visual Life of Social Affliction’ is een project van Small Axe, een internationaal tijdschrift voor Caribische kunstkritiek.

#9 - REFUSAL, REVENGE AND REPARATIONS pt. 2

Tijdens ons gesprek met de fantastische Glenn Helberg, Junadry Leocaria en Gyonne Goedhoop schuift ook kunstenaar Ada Patterson aan om te praten over steel pan muziek. Junadry vertelt vervolgens over haar onderzoek naar Tambu en de voorstelling die ze vandaaruit ontwikkelde. Ondanks het geweld van kolonialisme en slavernij gaven onze voorouders vorm aan hun eigen leven en ontwikkelden ze in het geheim kunstzinnige en creatieve vormen van verzet. Hoe kunnen we leren van deze vorm van verzet? En hoe kunnen we eraan verdienen? 

#10 - ANTON DE KOM SPECIAL

Op 29 september 1989 werd in de Bijlmer een plein vernoemd naar de Afro-Surinaamse verzetsstrijder Anton de Kom. Dit gebeurde na zeer succesvolle acties van actiegroep LOSON. De 31e verjaardag van deze vernoeming naar Anton de Kom vraagt om een Project Wiaspora Anton de Kom-special. In het Bijlmer Parktheater ontvingen we schrijver Pelumi Adejumo, Sohna Sumbunu van het Zet Je In-campagne en oud-Loson-leden Ernestine Comvalius, Andre Reeder en Roy Wijks. De LOSON voerde in de jaren '70 en '80 acties tegen het imperialistisch en racistisch overheidsbeleid en streden voor democratie en sociale vooruitgangen in de vorm van werkgelegenheid, onderwijs, huisvestiging en gezondheidszorg.

bottom of page