PROJECT WIASPORA

Wij zijn Simone Zeefuik en Richard Kofi en heten je welkom bij Project Wiaspora: de podcast voor revolutionaire futuristen en decolonized minds. De opnames vinden plaats op bijzondere locaties, waar we de lokale maatschappelijke impact van kunst, cultuur en activisme bespreken. Hiervoor nodigen we rebelse kunstenaars, muzikanten, schrijvers en andere creatievelingen uit die zich vrij vechten van de verwachtingen van de mainstream.

#1 - CREOLIZING THE CANON

Al decennialang eisen Afro-Nederlanders en andere Nederlanders van Kleur representatie en zeggenschap in culturele organisaties en kennisinstituten. Eindelijk zijn we op een moment aanbeland waarin we vaker worden uitgenodigd om deel te nemen aan de vorming van het Nederlandse heden, verleden en de toekomst. Het is belangrijk dat dit gebeurt, maar ruimte innemen en aanwezig zijn krijgt binnen een witte context voor ons vaak een politieke lading. Hoe kunnen we onszelf vrijdenken van deze ballast en onze eigenheid weer centraal stellen in ons werk? Hierover gaan we in gesprek met auteur en organisator Munganyende Helene Christelle en choreograaf en activist Naomie Pieter. Join ons gesprek over Zwart Eindhoven, creatieve energie in het Beyonce-tijdperk en ruimte maken voor #blackimagination in Nederland. Er is ook poëzie van Pelumi Adejumo en muziek van Rose Sarpong en Ernest Cissé.

#2 - BLACK HISTORIES / BLACK FUTURES

Afrofuturisme en African Futurism zijn literaire genres die bestaan uit een mix van fantasy, technologie, sci-fi en filosofie, waarbij Zwarte perspectieven centraal staan. Met artistiek-onderzoeker Ola Hassanain en conservator van het Rijksmuseum Stephanie Archangel proberen we de complexe actualiteit om te denken en ons alternatieve scenario’s voor te stellen. Onze toekomstdromen zijn niet allemaal even utopisch, want we gaan ook heerlijk doemdenken! Maar zijn onze fantasieën niet dichterbij dan we denken? En lijkt het dagelijks leven niet al op science-fiction? Join ons gesprek over futuristisch historisch onderzoek, de Revolutie in Sudan, wraak en een postzegelverzameling. Alle muziek in de aflevering is gezongen en geproduceerd door de fantastische Josephine Zwaan en met haar woorden geeft dichteres Veronique Efomi ons een draai om de oren.

#3 - TIME TRAVEL & THE PARLIAMENT

Begin dit jaar reisde ik naar Tamale, een stad in het noorden van Ghana. Samen met theatermaker, activist en afrofuturist Kristen Adele CalhouN bezocht ik beeldend kunstenaar Ibrahim Mahama. Ibrahim maakt grote installaties waarin hij de complexiteit van geschiedenissen blootlegt en alternatieve toekomsten verbeeldt. Dit sluit perfect aan bij het werk van Kristen, waarin eerherstel, spiritualiteit en tijdreizen een belangrijke rol spelen. Hoe activeren zij het verleden? Op welke manieren kunnen kunstprojecten bijdragen aan het welzijn van je community? En komt er een culturele revolutie aan? Of heet die al plaatsgevonden? Luister mee met onze bijzondere ontmoeting! En er is natuurlijk ook muziek, dit keer van de fantastische Josephine Zwaan!

#4 - OUT OF CONCRETE WE EMERGE

Project Wiaspora zoekt in samenwerking met Gyonne Goedhoop van Tent Rotterdam online ruimte voor samenkomst. Richard en Gyonne gaan via Zoom in gesprek met Malique Mohamud van Concrete Blossom. Door de coronacrisis is onze ‘normale’ manier van doen een halt toegeroepen, waardoor ons leven mogelijk nooit meer hetzelfde zal zijn. Gelukkig maar!, stelt de optimistische activist Malique Mohamud. Samen speculeren we over het post-corona tijdperk. Een gesprek over de culturele dynamiek van nachtwinkels en shisha lounges, Social Justice 2.0, nieuwe vormen van intimiteit en het design van de publieke ruimte. Malique is schrijver, programmamaker, founder en artistiek leider van Concrete Blossom, Rotterdam. De muziek in deze aflevering is van niemand minder dan Otion, die met zijn werk de helende werking van zang onderzoekt. We verwijzen in de uitzending naar de topfilm La Haine!! Check 'm op YouTube https://youtu.be/JnMumHrkd8I

#5 - TAKING YOUR TIME

Deze zomer werken organiseert Project Wiaspora samen met Gyonne Goedhoop van expositieruimte Tent gesprekken over kunst, cultuur en activisme in dit Coronaversum. Het virus zet niet alleen een crisis in gang, maar het heeft mogelijk ook impact op onze omgang met kunst, gezondheidszorg, kapitalisme en ruimtelijke ordening. De heftigheid van deze historische gebeurtenis is nog maar nauwelijks te overzien. We staan stil bij wat we tot nu toe van deze tijd hebben kunnen leren en hoe we ons voorbereiden op een post-corona tijdperk.  Verandert deze tijd onze manier van werken? Beïnvloedt deze 'tussentijd' ook onze omgang met tijd en het tempo waarin we ons leven en onze carrieres uitstippelen? Biedt het ook kansen voor nieuwe samenwerking en narratieven binnen onze communities? We gaan in gesprek met documentairemaker en TV journalist Bibi Fadlalla. Je kunt haar kennen van haar online documentaireserie #BlackInNL en films zoals 'Father Figure', over de Rotterdamse ballroom scene. Momenteel werkt ze aan een film over de Amsterdamse kunstenares RaQuel van Haver. Bibi vertelt over haar werkwijze, over coaching en mentorschap en over de vrouwelijke regisseurs die haar het meest inspireren.  De muziek in deze aflevering is gemaakt door de fantastische Joya Mooi, featuring Filosofische Stilte! En we openen met een gedicht van co-host Gyonne.  Deze aflevering is opgenomen voor de wereldwijde #BlackLivesMatter protesten, maar middenin de quarantaine tijd.

#6 - HOPE AND REALITY: ANTI-ABELISM

Samen met activist en publicist Jeanette Chedda en Gyonne Goedhoop van expositieruimte Tent bespreken we of dit corona-tijdperk ook hoop biedt voor een betere toekomst. Kan deze gedeelde ervaring van gebrek aan bewegingsvrijheid ons inspireren om anders na te denken over toegankelijkheid en inclusiviteit in het gewone leven? Met welke dagelijkse machtsdynamieken hebben we nou eigenlijk te maken? Hoe vertalen deze zich naar politieke gesprekken over de toegang tot zorg? En op wat voor manier hebben racisme en validisme dezelfde onderdrukkende systematieken? Samen met blogger en anti-ableism activiste Jeanette Chedda speculeren we over nieuwe vormen van vrijheid, onafhankelijkheid en productiviteit. Tevens sporen haar inzichten ons aan om ook op onszelf te reflecteren. Zo staan we stil bij haar geweldige speech tijdens de Women’s March 2020. Jeanette Chedda [http://jeanettechedda.wordpress.com/] studeerde Media en Journalistiek aan de Erasmus Universiteit en schrijft verhalen op basis van haar dagelijkse ervaringen. Ze is onder andere ambassadeur van Stichting Care4BrittleBones (te zien op de poster voor de campagne: ‘Ik ben Chedda en ik heb OI’), en onder meer verbonden aan Alien Mag dat ook in Rotterdam actief is. De muziek in deze aflevering is van niemand minder dan Joya Mooi!!

  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
  • LinkedIn - White Circle