PROJECT WIASPORA

Wij zijn Simone Zeefuik en Richard Kofi en heten je welkom bij Project Wiaspora: de podcast voor revolutionaire futuristen en decolonized minds. De opnames vinden plaats op bijzondere locaties, waar we de lokale maatschappelijke impact van kunst, cultuur en activisme bespreken. Hiervoor nodigen we rebelse kunstenaars, muzikanten, schrijvers en andere creatievelingen uit die zich vrij vechten van de verwachtingen van de mainstream.

#1 - CREOLIZING THE CANON

Al decennialang eisen Afro-Nederlanders en andere Nederlanders van Kleur representatie en zeggenschap in culturele organisaties en kennisinstituten. Eindelijk zijn we op een moment aanbeland waarin we vaker worden uitgenodigd om deel te nemen aan de vorming van het Nederlandse heden, verleden en de toekomst. Het is belangrijk dat dit gebeurt, maar ruimte innemen en aanwezig zijn krijgt binnen een witte context voor ons vaak een politieke lading. Hoe kunnen we onszelf vrijdenken van deze ballast en onze eigenheid weer centraal stellen in ons werk? Hierover gaan we in gesprek met auteur en organisator Munganyende Helene Christelle en choreograaf en activist Naomie Pieter. Join ons gesprek over Zwart Eindhoven, creatieve energie in het Beyonce-tijdperk en ruimte maken voor #blackimagination in Nederland. Er is ook poëzie van Pelumi Adejumo en muziek van Rose Sarpong en Ernest Cissé.

#2 - BLACK HISTORIES / BLACK FUTURES

Afrofuturisme en African Futurism zijn literaire genres die bestaan uit een mix van fantasy, technologie, sci-fi en filosofie, waarbij Zwarte perspectieven centraal staan. Met artistiek-onderzoeker Ola Hassanain en conservator van het Rijksmuseum Stephanie Archangel proberen we de complexe actualiteit om te denken en ons alternatieve scenario’s voor te stellen. Onze toekomstdromen zijn niet allemaal even utopisch, want we gaan ook heerlijk doemdenken! Maar zijn onze fantasieën niet dichterbij dan we denken? En lijkt het dagelijks leven niet al op science-fiction? Join ons gesprek over futuristisch historisch onderzoek, de Revolutie in Sudan, wraak en een postzegelverzameling. Alle muziek in de aflevering is gezongen en geproduceerd door de fantastische Josephine Zwaan en met haar woorden geeft dichteres Veronique Efomi ons een draai om de oren.

  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
  • LinkedIn - White Circle